Okul öncesi dönemde sanatla öğrenmeyi öğrenme..

 

Son yıllarda ülkemizde çocukların doğasında olan merak ve öğrenme sevgisini destekleyen alternatif eğitim yaklaşımını benimseyen okul öncesi kurumlara ilgi büyük. Hem sosyal duygusal, hem de ileriki yıllarda önem kazanacak olan akademik gelişim açısından; anaokulunda okuma yazma ve matematik çalışmalarının çocuklara dayatılması travmatik yaşantılara yol açabililiyor. 

 

Duyu duygundan önce gelir. Sonrasında bilişsel süreçler devreye girer. En son davranışsal ve akademik çıktılar ortaya çıkar. Bu dönemde çocuklar; onlara doyurucu bir duyusal çeşitliliğin olduğu sosyal bir ortam sunulduğunda,  kurdukları oyunlar aracılığı ile keyif alarak öğrenirler. Yani çocuklara ne kadar farklı deneyim alanı açılırsa, farkındalıkları ve kendilerini ifade etme becerileri o kadar güçlenir. 

 

Empati gelişiminin yeni yeni başladığı bu dönemde, yaşadıklarını kelimelerle anlatmakta zorlanan çocuklara sanat, kendilerini ifade etme fırsatı sağlarken, ilkokul ile başlayacak akademik süreçlere de hazırlıyor. 

 

Yaratıcılığın gelişimsel olarak en yüksek olduğu bu kritik yaşlarda yazı yazmak için gerekli olan ince motor gelişiminden matematiksel algıya, sanatın desteklediği ve çocukları hayata hazırladığı birçok beceri var. Peki ebeveynler ve öğretmenler çocukları kısıtlamadan, meraklarını söndürmeden onların sanatla öğrenmesine nasıl destek olabilir? 

 

17 Ocak Pazar akşamı saat 21:00’de yapacağımız canlı yayında Reggio Emilia yaklaşımını benimseyen Renkli Orman Okulları’nda atölyerista olarak çalışan Heykeltraş Gülce Yelken ile Uzman Gelişim Psikoloğu Pınar Bilir okul öncesi dönemde öğrenmeyi öğrenmek üzerine konuşuyor olacak. İlgilenen herkesi bekleriz.

Yorum Yap